![]() |
||||||||
Tuotteet | Kuvia uniikkituotteista | Keskiaikaisia astioita | Liikelahjat / Tilaustyöt Tukkumyynti | Työmenetelmät | Savipajan historia | Karjalaisia ruokareseptejä | Uurnat |
||||||||
Karjalaisia ruokareseptejä
UUNIPOTTI LISÄMAUSTEIN SÄHKÖUUNISSA![]() (sovellus) 1kg sianlihaa300 g naudanlihaa 1 sipuli 1 porkkana 1 tl valkopippuria 1 tl maustepippuria 1 tl suolaa 2 valkosipulin kynttä Lihat paloitellaan, samoin sipuli, joka ladotaan lihapalojen kanssa kerroksittain uuninkestävään astiaan, suolaa sekä valko- ja maustepippuria sirotellaan kevyesti väliin. Porkkana viipaloidaan väliin. Lisämakua voi saada myös parilla valkosipulin kynnellä. Sianlihakerros tulee ruukussa päällimmäiseksi ja vettä kaadetaan päälle sen verran, että lihat peittyvät. Paistetaan kannen alla 170 asteessa ensin noin 30 minuuttia ja sitten 140 asteessa vähintään saman verran. ( Kirvu IK ) Karjalassa käytettiin paikoin ennen sotiakin kynsilaukkaa eli valkosipulia, mm. Kannaksella lähinnä hovien tai venäläisten huviloiden keittiössä levinneinä uutuuksina Näin mm. Kuusaan hovin liepeillä Muolaassa. PIRANA
Kuivat herneet liotetaan yön yli, tuoreita voi käyttää
sellaisenaan. Liotusvesi kaadetaan pois, ja herneet keitetään väljässä
vedessä puolikypsiksi. Lisätään lanttulohkoja, annetaan kiehua vähän
aikaa, ja lisätään kuorittuja perunoita lohkoina. Kun ne kypsyvät,
vettä vähennetään hieman. Keitos saostetaan jauhoilla, jotka
sekoitetaan kermamaitoon tai tilkkaan vettä. Keitetään hämmentäen n.15
min. Ainekset ovat hajonneet ja keitos muistuttaa sakeata puuroa.
Maustetaan suolalla. Syödään puuron tapaan pääruokana voisilmän tai
maidon kanssa. On hyvää myös kylmänä. ![]() SIENILAATIKKO1 l sekasieniä1 l perunoita sipulia silputtuna hiukan silavaa tai muuta rasvaa 2-3 rkl vehnäjauhoja vettä suolaa pippuria Kuoritut ja viipaloidut perunat ladotaan savivatiin kerroksittain keitettyjen ja pilkottujen sienien ja sipulin sekä rasvan kanssa, näiden päälle taas perunaviipaleita, mausteeksi pippuria ja suolaa maun mukaan ja jälleen rasvaa (siansilavaa tai voinokareita). Liemeksi vettä, johon on vispattu hiukan vehnäjauhoja. Paistetaan kypsäksi uunissa. (Kaukola TV) Seiskarissa tehtiin samaan tapaan sienilaatikkoa eli sienilootaa, mutta liemeen ei käytetty vehnäjauhoja, vaan pelkästään vettä. (Seiskari EP) TATTARIPUURO UUNISSA2dl tattariryyniä1 l vettä,josta osa voi olla maitoa suolaa öljyä tai voinokareita päälle Ainekset pannaan uuniruukkuun ja annetaan kypsyä (alle 200 astetta) lähes kaksi tuntia. Tattaria ei tarvitse hämmentää välillä. (Vuoksela VK) Uunipuuro tattarista lihan kera(tattariryynipuuro) tehtiin niin,että noin 3kkp tattariryynejä pantiin 2-3 litran vetoiseen uuniruukkuun.Sianlihapala pannaan kokonaisena keskelle. Jos lihaa ei käytetä, rasvanokareita pinnalle.Pannaan kuumaan leivinuuniin paistumaan. On hyvä sekoittaa välillä. Ennen uuniruukut otettiin pitkävartisella uhvatalla uunista ja sekoitettiin ja pantiin taas takaisin. (Kivennapa BL) ![]() PATAKUKKOPatakukko on erikoinen ruoka, jonka toivoisi saavan enemmän huomiota myös ravintolaruokana. Patakukkoon käytetään pieniä kaloja ja niistä tulee meheviä taikinakuoren alla. Patakukko tunnettiin kaikkialla Karjalassa, etelässä nimellä kalapotti tai pottikala. Leivänpaistopäivänä kantena käytettiin ruisleipätaikinaa, muulloin sekoitettiin piirakkataikina. tarvitaan uuniruukku, joka täytetään kaloillatuoretta kalaa, mieluummin ahvenia 2-3 rkl ruisjauhoja suolaa voinokareita vettä Kanneksi piirakkataikina: 1-1½ dl vettä, hieman suolaa ja ruisjauhoja sen verran, että seoksesta tulee tiivis taikina Saviruukkuun ladotaan peratut kalat ja suolaa väliin. Ruukku
täytetään vedellä, mukaan suolaa ja ruisjauhoja sekä voinokareita
päälle. Piirakkataikina levitetään paksuksi kanneksi päälle ja
painetaan ruukun reunoja vasten ilmatiiviisti. Paistetaan uunin
jälkilämmössä 2-3 tuntia ja syödään lämpimänä perunan ja leivän kanssa. Hiitolassa patakukkoon käytettiin ahvenia, kiiskiä, särkiä ym.
pikkukalaa. Peratut kalat ladottiin saviruukkuun, joukkoon sipulia,
pippuria ja suolaa maun mukaan. Voinokareita runsaasti joukkoon ja
päälle. Päällimmäiseksi hapanleipä- tai piirakkataikinasta muovailtu
kansi tai muu tiivis kansi. Pannaan uuniin jälkilämpöön hautumaan,
jolloin ruodot hautuvat kypsyessään pehmeiksi. Ruokaa voi syödä
lämpimänä tai kylmänä, se on aina yhtä herkullista. Sopii leivän
höysteeksi tai pääruokana nautittavaksi. Patakukkoa tehtiin ennen
keväisin kutuaikana viikoittain, muulloin harvemmin. Heinjoen kalapotti tehdään niin, että hyvin peratut ja huuhdotut ahvenet pannaan uuniruukkuun (pottiin ) ja mausteeksi voita, suolaa ja pippuria. Taikinakansi päälle, reunat tiivistetään. Paistoaika jälkiuunissa 4-5 tuntia. Kalat hautuvat voiliemessä tiiviin taikinakannen alla. Pöytään otettaessa voidaan vielä survoa tiiviiksi muusiksi. Ruodot eivät tunnu lainkaan. Syötiin pääruokana perunoiden, perunapiiraiden tai leivän kanssa. (Heinjoki TP ) KALAPOTTI
Ahvenista leikataan piikkikarat pois, kidukset ja osa päästä poistetaan. Kalat huuhdellaan, suomut saavat jäädä paikoilleen, mikäli ne on hankala poistaa. Kalat ladotaan pottiin, sipuli silputaan väliin, samoin suola. Päälle siansilavaviipaleita tai voinokareita ja vettä niin paljon , että kalat peittyvät. Ruisjauhot ja hiukan suolaa sekoitetaan lämpimään veteen hiivan kanssa (aiemmin ei käytetty hiivaa ) . Tästä taikinasta muovataan kansilevy kalojen ja siansilavan päälle. Levy sivellään voilla ja pannaan uuniin . Paistamista seurataan ja vettä voi lisätä kannelle, jos neste näyttää kuivuvan. Kun ruoka on hautunut kypsäksi, kansi avataan ja syödään lämpimänä ateriana kalojen kanssa. Myöhemmin voi syödä kylmänä. Tehtiin Muolaassa yleensä syksyllä, jolloin saatiin paljon pikku kalaa, mm. kiiskiä, joista tällä tavoin paistaen saatiin maukasta ruokaa. Vrt. patakukko. (Muolaa EA, LP ) RIISIRUNKO (jälkiruoka)200 g kylmää riisipuuroa2 dl kermaa 1 dl keksin tai kakun muruja 2 tl kanelia 2 tl manteleita Riisipuuro ja kerma sekoitetaan hyvin ja kaadetaan pitkään vuokaan. Keksin tai kakunmuruja päälle, niiden päälle asetetaan makeita manteleita sinne tänne ikään kuin oksia. Tarjotaan kastimehun tai mansikkahillon kanssa. Ohje on peräisin 1800-luvulta, mummolta opittu. ( Suistamo OT ) PORKKANAPIIRAAT
Porkkanat keitetään ja survotaan. Riisi tai ohraryynit
keitetään puuroksi. Sekoitetaan puuro ja porkkanasose keskenään,
lisätään suolaa tarvittaessa. Siirappia myös jos halutaan makeampaa.
Kuoret kaulitaan kakkaroiksi, halkaisia noin 15cm. Täyte levitetään
toiselle puoliskolle, toinen käännetään kanneksi ja reuna rypytetään
kiinni. Annetaan hiukan kohota. Pistellään. Voidellaan munamaidolla ja
pannaan uuniin. Paistetaan hyvässä lämmössä kauniin ruskeaksi. Piirakat
voi voidella voisulalla. Pinotaan päällekkäin ja laitetaan liina
päälle. Syödään voin kanssa. KULITSA LAATOKAN KARJALASTA( Kulitsa eli pääsiäisleipä Muolaan Kyyrölän tapaan valmistettuna, ohje on siirtynyt ortodoksikodin perintönä jälkipolville. ) 1½ kahvikupillista haaleaa maitoa2 dl kermaa n. 40 g hiivaa 3 munaa 1 kkp sokeria 1½ tl kanelia 1 tl vanilijaa 5 tippaa sitruunamehua 1 dl rusinoita hiukan suolaa 50 g voita vehnäjauhoja alustamiseen Aineet mitataan astiaan ja sekoitetaan. Vehnäjauhoja lisätään sen verran, että saadaan löysä seos, jota sekoitetaan voimakkaasti vispilällä. Annetaan hetken aikaa käydä. Alustetaan vehnäjauhoilla tiivis taikina, joka kohotetaan. Kohonneesta taikinasta leivotaan pyöreä leipä, joka nostetaan paistinpannuun tai suureen vuokaan reunoihin asti. Taikinasta hierretään tankoja, joista muodostetaan leivän päälle ortodoksinen risti ja sen kummallekin puolelle kirjainparit KY (= Kristus ylösnoussut ) ja XB (= Kristus ylösnoussut, venäjäksi ). Ortodoksiseen ristiin kuuluu kaksi poikittaista vaakasuoraa tankoa (ylempi lyhyempi ja tarkoittaa Jeesuksen ristissä ollutta kirjoitusta " Tämä on juutalaisten kuningas ", ja alempi tanko se poikkipuu , johon Jeesuksen kädet naulittiin ) sekä niiden alapuolella vino tanko, jonka oikea pää painetaan alas (kuvaa Jeesuksen kuolemaa ja hautausta ), jolloin vasen pää nousee ylöspäin (kuvaa ylösnousemusta kolmantena päivänä ). Alimman ristin tangon ja kirjainten ympärille painellaan yksittäisiä rusinoita, jotka ovat kärsimyksen vertauskuvia. (Suistamo AM ) PASHA MUOLAAN KYYRÖLÄSTÄ5 dl rahkaa1dl kermaa 100 g voita 1 dl sokeria 1 tl vaniljasokeria 1 dl rusinoita Voi vaahdotetaan sokerin kanssa. Kerma vatkataan vaahdoksi. Seokset yhdistetään varovasti rahkaan, lisätään rusinat ja maustetaan vaniljasokerilla. Sideharso kostutetaan ja sillä vuorataan puinen pashamuotti, johon seos valutetaan. Toinen mahdollisuus on panna seos kahvinsuodattimeen kostutetun suodatinpaperin sisään. Saa jähmettyä kylmässä tai jääkaapissa vuorokauden. Pasha kumotaan tarjoiluvadille. ( Muolaa- Äyräpää LP ) Pääsiäisleipää eli kulitsaa syötiin pashan kanssa. Pashaa siveltiin kulitsaviipaleelle kuin voita. Nautittiin kahvin kanssa. |